cautati aici

Custom Search

4/09/2012

Vitaminele necesare si lpsa lor

       Vitaminele sint furnizate de alimente , mai ales de vegetale .
    Exceptie fac : 





                              - vit. D - care se sintetizeaza sub actiunea razelor UV ;
                              - vit. B1 , B2 , B12 , K - se sintetizeaza de catre flora microbiana 
                                       din intestin ;
                              - vit A si D - se acumuleaza in ficat ;
                              - vit. A,D,E,K - participa la formarea unor substante , 
                                multiplicarea celulelor , dezvoltarea organismului ;
                             - vit B1,B2,B6,B12,PP, acid folic - intervin in procese eliberatoare
                                de energie .





                      VITAMINELE si excesul   

                      de vitamine    




  A  - in morcovi ,ardei rosii , sfecla rosie , spanac , varza rosie cartofi ,
          ardei gras , tomate , salata verde , macese ,
          sparanghel , coacaze , afine , catina alba, 
          zmeura , alune , mure , cirese , stevie , urzici , napi ,
          ceapa , cereale integrale ,    fructe uscate , oleaginoase ,
          caise , peste , ficat de vita , ficat de pasare ,  ficat de porc , unt ,
          brinza , oua , lapte , ulei presat la rece , miere , polen ,
          laptisor de matca , cicoare , papadie , macris , nalba .
 Deficit  - afecteaza retina , provoaca umflarea pleoapelor cu formarea
                 de cruste ,  scaderea vederii , roseata , 
                uscaciune si descuamarea pielii ,   incaruntire , slabire , 
                anxietate , insomnii , migrene , tulburari de ciclu la femei ,
                 unghii casante , par lipsit de stralucire  .
 Ajuta  - in acnee ,hiperkeratoze , eczeme , echilibrul hormonilor sexuali ,
               intervine in crestere , consolidarea oaselor , a cartilajelor , a parului ,
               unghiilor , regularizeaza tensiunea , normalizeaza somnul ,
               amelioreaza vederea .
  Exces   - administrarea prelungita de vit. A , duce la intoxicatie cronica .




 B1 - in drojdie , cereale mazare , fasole , sfecla , pastirnac , hrean, papadie , 
               stevie , cicoare , pelin , menta , nalba , obligeana , lemn-dulce , pir , 
               macris , galbenus , in toate soiurile de fructe , alune , castane ,
               coacaze , nuci , prune ,piersici , struguri .
 Deficit  - tulburari cardiovasculare : aritmie , tahicardie , scaderea tensiunii 
               arteriale minime , edeme , ma ales la gambe , beri-beri , crampe
               musculare , tulburarea reflexelor , furnicaturi sau intepaturi ,
               contractari care ingreuneaza mersul , atrofia muschilor membrelor ,
              tulburari psihice , tulburari neurologice .
 B2 - in drojdia de bere , rinichi , inima , ficat , muschi , lapte , oua , peste, 
               germeni de cereale , nuci , fasole , mazare , spanac , salata verde , rosii ,
              varza , soia , in toate speciile de fructe , urzici , macris , nalba ,
              papadie , macese , catina .
 Deficit  - dermatite , anemia , tulburari psihice ,scaderea tonusului muscilar ,
              crampe musculare , tremuraturi , ameteli .


 B5 ( acid pantotenic ) - in drojdia uscata , ficat , mazare , oua , cereale ,
                  faina , tarite , varza , carne ,tomate , lapte .
 Deficit - rezistenta scazuta la infectii , tulburari hepatice , enterocolite , 
                  stari depresive , crampe , caderea parului .


 B6 ( piridoxina ) - in drojdia de bere , peste , ficat , galbenus ,
                                       porumb ,   soia , legume uscate , salata , 
                                        brinza , pelin , ficat , carne ,  ceapa , mazare , 
                                       rinichi , spanac ,  cartofi , paine integrala ,
                                       piersici , capsuni , mere , pere , prune , coacaze ,
                                      cirese ,   struguri .                                    
 Deficit - modificari ale tegumentelor si mucoaselor , coloratia rosietica a
                 pielii , dermatita seboreica in jurul ochilor si nasului , inflamatia 
                 limbii . 








 B8 ( biotina , vitamina H , coenzima R ) - ficat , rinichi , galbenus , fasole 
                  uscata , ciuperci , ciocolata , nuci , drojdie de bere , lapte , 
                  orez nedecorticat , fructe .
 Deficit - dermatoze , cojirea pielii , caderea parului , depresiune nervoasa , 
                   oboseala , paloare .


 B9 ( acid folic ) - in oua , fasole , ridichi , legume verzi , spanac , frunze 
            de   morcov , morcovi , papadie , sparanghel , mure , 
             catina , varza ,  cartofi , ficat , carne , drojdie de bere ,faina , fructe .


 Deficit  - anemie cu scaderea numarului de globule albe , diaree .


                 
 B12 - in ficat de porc , ficat de vita , brinza , heringi ou , lapte , drojdie , 
           legume verzi , germeni de griu , orez integral , bacterii . Alga spirulina 
           contine vit. B2 si B12 .
 Deficit  - neurologic si psihic : iritabilitate , tulburari de memorie , stari
            depresive ; scaderea acuitatii vizuale , dureri reumatice , oboseli, colita .


 B15  - in simburi de caisa , boabele cerealelor , seminte de dovleac .
         Se recomanda in caz de astm , anghina pectorala , insuficienta coroniara
         si boliu de inima reumatismale ; ajuta la eliminarea toxinelor , in
         cazul intoxicatiilor cu alcool , narcotice si barbiturice .                                     
               


 C - macese , ardei, patrunjel , hrean, sfecla rosie , spanac , loboda , marar ,
      citrice , kiwi , fragi , mure , zmeura , afine , paducele , agrise , castane ,
      coacaze rosii , catina , urzici , varza , tomate , cartofi , ceapa , tarhon , 
     sparanghel , ridichi , salata verde , mire , polen , carne , creier , rinichi ,
      laptisor de matca .
     Are rol in metabolismul celular , in cresterea organismului , in procesul de 
     coagulare al singelui , mareste rezistenta la infectii si efort , influenteaza 
     formarea hormonilor glandelor suprarenale , alergii , acnee , celulita , 
     elimina toxinele , consolidarea peretilor vaselor de singe , intarirea gingiilor 
     inhibare a cresterii tumorilor maligne , regleaza pH , aducind prospetime
     si tonus epidermei . Vitamina C nu se acumuleaza in organism .
 Deficit - reactii inflamatorii , anemie prin carenta de acid folic , scade 
               rezistenta organismului , oboseala , lipsa de pofta de mincare ,
              caderea dintilor , hemoragii in piele si mucoase , stomatite , afectiuni
             ale sistemului osos - dureri osoase , fragilitatea oaselor - alergii , 
              celulita , hipotonus muscular .
 Exces - acid uric in singe , diaree , pietre la rinichi .
           
 Dispare din vegetalele vestede , fierte sau conservate .
















































          
             

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .