Vitaminele sint furnizate de alimente , mai ales de vegetale .
- vit. D - care se sintetizeaza sub actiunea razelor UV ;
- vit. B1 , B2 , B12 , K - se sintetizeaza de catre flora microbiana
din intestin ;
- vit A si D - se acumuleaza in ficat ;
- vit. A,D,E,K - participa la formarea unor substante ,
multiplicarea celulelor , dezvoltarea organismului ;
- vit B1,B2,B6,B12,PP, acid folic - intervin in procese eliberatoare
de energie .
VITAMINELE si excesul
de vitamine
A - in morcovi ,ardei rosii , sfecla rosie , spanac , varza rosie cartofi ,
ardei gras , tomate , salata verde , macese ,
sparanghel , coacaze , afine , catina alba,
zmeura , alune , mure , cirese , stevie , urzici , napi ,
ceapa , cereale integrale , fructe uscate , oleaginoase ,
caise , peste , ficat de vita , ficat de pasare , ficat de porc , unt ,
brinza , oua , lapte , ulei presat la rece , miere , polen ,
laptisor de matca , cicoare , papadie , macris , nalba .
Deficit - afecteaza retina , provoaca umflarea pleoapelor cu formarea
de cruste , scaderea vederii , roseata ,
uscaciune si descuamarea pielii , incaruntire , slabire ,
anxietate , insomnii , migrene , tulburari de ciclu la femei ,
unghii casante , par lipsit de stralucire .
Ajuta - in acnee ,hiperkeratoze , eczeme , echilibrul hormonilor sexuali ,
intervine in crestere , consolidarea oaselor , a cartilajelor , a parului ,
unghiilor , regularizeaza tensiunea , normalizeaza somnul ,
amelioreaza vederea .
Exces - administrarea prelungita de vit. A , duce la intoxicatie cronica .
B1 - in drojdie , cereale mazare , fasole , sfecla , pastirnac , hrean, papadie ,
stevie , cicoare , pelin , menta , nalba , obligeana , lemn-dulce , pir ,
macris , galbenus , in toate soiurile de fructe , alune , castane ,
coacaze , nuci , prune ,piersici , struguri .
Deficit - tulburari cardiovasculare : aritmie , tahicardie , scaderea tensiunii
arteriale minime , edeme , ma ales la gambe , beri-beri , crampe
musculare , tulburarea reflexelor , furnicaturi sau intepaturi ,
contractari care ingreuneaza mersul , atrofia muschilor membrelor ,
tulburari psihice , tulburari neurologice .
B2 - in drojdia de bere , rinichi , inima , ficat , muschi , lapte , oua , peste,
germeni de cereale , nuci , fasole , mazare , spanac , salata verde , rosii ,
varza , soia , in toate speciile de fructe , urzici , macris , nalba ,
papadie , macese , catina .
Deficit - dermatite , anemia , tulburari psihice ,scaderea tonusului muscilar ,
crampe musculare , tremuraturi , ameteli .
B5 ( acid pantotenic ) - in drojdia uscata , ficat , mazare , oua , cereale ,
faina , tarite , varza , carne ,tomate , lapte .
Deficit - rezistenta scazuta la infectii , tulburari hepatice , enterocolite ,
stari depresive , crampe , caderea parului .
B6 ( piridoxina ) - in drojdia de bere , peste , ficat , galbenus ,
porumb , soia , legume uscate , salata ,
brinza , pelin , ficat , carne , ceapa , mazare ,
rinichi , spanac , cartofi , paine integrala ,
piersici , capsuni , mere , pere , prune , coacaze ,
cirese , struguri .
Deficit - modificari ale tegumentelor si mucoaselor , coloratia rosietica a
pielii , dermatita seboreica in jurul ochilor si nasului , inflamatia
limbii .
B8 ( biotina , vitamina H , coenzima R ) - ficat , rinichi , galbenus , fasole
uscata , ciuperci , ciocolata , nuci , drojdie de bere , lapte ,
orez nedecorticat , fructe .
Deficit - dermatoze , cojirea pielii , caderea parului , depresiune nervoasa ,
oboseala , paloare .
B9 ( acid folic ) - in oua , fasole , ridichi , legume verzi , spanac , frunze
de morcov , morcovi , papadie , sparanghel , mure ,
catina , varza , cartofi , ficat , carne , drojdie de bere ,faina , fructe .
Deficit - anemie cu scaderea numarului de globule albe , diaree .
B12 - in ficat de porc , ficat de vita , brinza , heringi ou , lapte , drojdie ,
legume verzi , germeni de griu , orez integral , bacterii . Alga spirulina
contine vit. B2 si B12 .
Deficit - neurologic si psihic : iritabilitate , tulburari de memorie , stari
depresive ; scaderea acuitatii vizuale , dureri reumatice , oboseli, colita .
B15 - in simburi de caisa , boabele cerealelor , seminte de dovleac .
Se recomanda in caz de astm , anghina pectorala , insuficienta coroniara
si boliu de inima reumatismale ; ajuta la eliminarea toxinelor , in
cazul intoxicatiilor cu alcool , narcotice si barbiturice .
C - macese , ardei, patrunjel , hrean, sfecla rosie , spanac , loboda , marar ,
citrice , kiwi , fragi , mure , zmeura , afine , paducele , agrise , castane ,
coacaze rosii , catina , urzici , varza , tomate , cartofi , ceapa , tarhon ,
sparanghel , ridichi , salata verde , mire , polen , carne , creier , rinichi ,
laptisor de matca .
Are rol in metabolismul celular , in cresterea organismului , in procesul de
coagulare al singelui , mareste rezistenta la infectii si efort , influenteaza
formarea hormonilor glandelor suprarenale , alergii , acnee , celulita ,
elimina toxinele , consolidarea peretilor vaselor de singe , intarirea gingiilor
inhibare a cresterii tumorilor maligne , regleaza pH , aducind prospetime
si tonus epidermei . Vitamina C nu se acumuleaza in organism .
Deficit - reactii inflamatorii , anemie prin carenta de acid folic , scade
rezistenta organismului , oboseala , lipsa de pofta de mincare ,
caderea dintilor , hemoragii in piele si mucoase , stomatite , afectiuni
ale sistemului osos - dureri osoase , fragilitatea oaselor - alergii ,
celulita , hipotonus muscular .
Exces - acid uric in singe , diaree , pietre la rinichi .
Dispare din vegetalele vestede , fierte sau conservate .
B1 - in drojdie , cereale mazare , fasole , sfecla , pastirnac , hrean, papadie ,
stevie , cicoare , pelin , menta , nalba , obligeana , lemn-dulce , pir ,
macris , galbenus , in toate soiurile de fructe , alune , castane ,
coacaze , nuci , prune ,piersici , struguri .
Deficit - tulburari cardiovasculare : aritmie , tahicardie , scaderea tensiunii
arteriale minime , edeme , ma ales la gambe , beri-beri , crampe
musculare , tulburarea reflexelor , furnicaturi sau intepaturi ,
contractari care ingreuneaza mersul , atrofia muschilor membrelor ,
tulburari psihice , tulburari neurologice .
B2 - in drojdia de bere , rinichi , inima , ficat , muschi , lapte , oua , peste,
germeni de cereale , nuci , fasole , mazare , spanac , salata verde , rosii ,
varza , soia , in toate speciile de fructe , urzici , macris , nalba ,
papadie , macese , catina .
Deficit - dermatite , anemia , tulburari psihice ,scaderea tonusului muscilar ,
crampe musculare , tremuraturi , ameteli .
B5 ( acid pantotenic ) - in drojdia uscata , ficat , mazare , oua , cereale ,
faina , tarite , varza , carne ,tomate , lapte .
Deficit - rezistenta scazuta la infectii , tulburari hepatice , enterocolite ,
stari depresive , crampe , caderea parului .
B6 ( piridoxina ) - in drojdia de bere , peste , ficat , galbenus ,
porumb , soia , legume uscate , salata ,
brinza , pelin , ficat , carne , ceapa , mazare ,
rinichi , spanac , cartofi , paine integrala ,
piersici , capsuni , mere , pere , prune , coacaze ,
cirese , struguri .
Deficit - modificari ale tegumentelor si mucoaselor , coloratia rosietica a
pielii , dermatita seboreica in jurul ochilor si nasului , inflamatia
limbii .
B8 ( biotina , vitamina H , coenzima R ) - ficat , rinichi , galbenus , fasole
uscata , ciuperci , ciocolata , nuci , drojdie de bere , lapte ,
orez nedecorticat , fructe .
Deficit - dermatoze , cojirea pielii , caderea parului , depresiune nervoasa ,
oboseala , paloare .
B9 ( acid folic ) - in oua , fasole , ridichi , legume verzi , spanac , frunze
de morcov , morcovi , papadie , sparanghel , mure ,
catina , varza , cartofi , ficat , carne , drojdie de bere ,faina , fructe .
Deficit - anemie cu scaderea numarului de globule albe , diaree .
B12 - in ficat de porc , ficat de vita , brinza , heringi ou , lapte , drojdie ,
legume verzi , germeni de griu , orez integral , bacterii . Alga spirulina
contine vit. B2 si B12 .
Deficit - neurologic si psihic : iritabilitate , tulburari de memorie , stari
depresive ; scaderea acuitatii vizuale , dureri reumatice , oboseli, colita .
B15 - in simburi de caisa , boabele cerealelor , seminte de dovleac .
Se recomanda in caz de astm , anghina pectorala , insuficienta coroniara
si boliu de inima reumatismale ; ajuta la eliminarea toxinelor , in
cazul intoxicatiilor cu alcool , narcotice si barbiturice .
C - macese , ardei, patrunjel , hrean, sfecla rosie , spanac , loboda , marar ,
citrice , kiwi , fragi , mure , zmeura , afine , paducele , agrise , castane ,
coacaze rosii , catina , urzici , varza , tomate , cartofi , ceapa , tarhon ,
sparanghel , ridichi , salata verde , mire , polen , carne , creier , rinichi ,
laptisor de matca .
Are rol in metabolismul celular , in cresterea organismului , in procesul de
coagulare al singelui , mareste rezistenta la infectii si efort , influenteaza
formarea hormonilor glandelor suprarenale , alergii , acnee , celulita ,
elimina toxinele , consolidarea peretilor vaselor de singe , intarirea gingiilor
inhibare a cresterii tumorilor maligne , regleaza pH , aducind prospetime
si tonus epidermei . Vitamina C nu se acumuleaza in organism .
Deficit - reactii inflamatorii , anemie prin carenta de acid folic , scade
rezistenta organismului , oboseala , lipsa de pofta de mincare ,
caderea dintilor , hemoragii in piele si mucoase , stomatite , afectiuni
ale sistemului osos - dureri osoase , fragilitatea oaselor - alergii ,
celulita , hipotonus muscular .
Exces - acid uric in singe , diaree , pietre la rinichi .
Dispare din vegetalele vestede , fierte sau conservate .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .