Locul de origine al citricelor este sud-estul Europei si Extremul Orient .
In locurile lor de origine arata ca niste arbusti sau arbori mici ,
adeseori spinosi . Tulpinile lor sint netede , verzi la plantele tinere si
brun-cenisiu la cele mature .
Ramurile poarta simultan si flori si fructe in diverse stari de dezvoltare .
CUM SE INMULTESC ?
Prin seminte , prin butasi si prin altoire .
Semintele se seamana intr-un pamint usor , punind 1-3 bucati in fiecare ghiveci .
Rasar dupa 20-35 de zile ( semintele tratate la cald incoltesc mai repede ) .
In 2-3 ani puietul devine bun de altoit ; fructifica si lamaii nealtoiti , dar
dupa mult mai multi ani ...
ALTOIREA LAMAIULUI
Altoirea se face in ochi ; uneori si cu ramura detasata . Altoirea in ochi
se aplica atunci cind puietul are 8-10 cm in diametru , cca 40 cm inaltime
si in perioada cind scoarta se desprinde usor de pe lemn .
Puietii care provin din semintele semanate
se reteaza cu foarfecele la o inaltime de 15-20 cm , tinindu-se seama de faptul ca arbustul bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 3-4 ramuri bine repartizate in jurul virfului de crestere . Dupa aceea taietura se netezeste
perfect cu briceagul si , in functie de grosimea altoiului , se detaseaza din port
altoi o pana ascutita , cu trei muchii , incit sa rezulte o adincitura
corespunzatoare cu pana detasata din el .
Altoiul este o portiune din ramura altoi , care provine din coroana unui
lamai in plina rodire si trebuie sa prezinte neaparat 3-4 muguri
bine conturati . La baza altoiului , opus unui mugure , se efectueaza doua
taieturi , in asa fel sa rezulte o pana identica cu cea detasata din portaltoi .
Dupa aceea se va introduce in adincitura de aceeasi forma executata in
portaltoi . Daca pana altoiului este mai mare decit adincitura portaltoiului
se ajusteaza cu briceagul de altoit pina cind intra perfect si putin fortat
in aceasta adincitura . Trebuie avut grija ca scoarta altoiului sa
corespunda cu cea a portaltoiului pe toata lungimea taieturilor ,
dar mai ales in portiunea de virf a penei altoi , de unde va incepe procesul
de sudare a celor doi componenti .
Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul , se leaga foarte strins cu rafie ,
incepind de sus in jos si de asa natura incit inelele de rafie
sa se suprapuna intre ele .
Mai departe , taietura din capul portaltoiului si portiunea ranita
pe care s-a efectuat legatura cu rafie se infasoara cu un strat subtire de vata .
Apoi se va acoperi portaltoiul cu o eprubeta , sticla , prin rasucire pe capul
portaltoiului in functie de grosimea stratului de vata , pina ce va acoperi
in intregime legatura . in interiorul eprubetei , complet izolat de mediul
exterior , se afla ranile produse cu ocazia altoirii si altoiul propiu-zis .
Vasele cu plantele altoite se pun int-un loc foarte luminos ,
asigurindu-le in acelasi timp si conditii umiditate si temperatura .
In 3-4 saptamini de la altoire din mugurii altoiului pornesc lastarii .
Cind acestia ating lungimea de 3-4 mm se indeparteaza eprubeta . Din acest
moment , plantele se vor expune treptat la lumina directa , dar fara a
indeparta vata si legatura . Peste 1-2 saptamini , cind lastarii ating 4-6 cm
lungime , sa chiar mai mult , se va indeparta stratul de vata si legatura .
Inmultirea prin butasi se poate produce oricind .
Este nevoie de lastari cu 3- 5 cm, semilignificati . Butasul se taie oblic ,
inradacinarea se va produce in nisip . Se va pune nisip curat intr-un ghiveci
mic , se va infige in el butasul , apoi se acopera cu un borcan sau un pahar
de sticla , pentru a se crea un microclimat umed .
Tinut la 18-20*C, inradacinarea se va produce in cca 2 luni .
PREGATIREA SI CULTIVAREA CITRICELOR
la inceputul perioadei de viata , transplantindu-i in altele mai mari cu 2-3 cm
in diametru . Peste virsta de 8 ani , schimbarea ghiveciului se va face o
data la 2-5 ani , in functie de starea cresterii .
Cel mai bun amestec de pamint este format din : 1 parte pamint de telina
1 parte pamint de frunze ,2 parti pamint de turba 1 1/2 nisip grosier de riu
spalat . Rostul amestecului este de a li se furniza un mediu afinat si bogat
in materii nutritive . In lipsa acestor materiale , se poate face un amestec de
6 parti pamint de gradina , 1 parte nisip grosier ( spalat ) si 1/2 carbune de lemn pisat .
Replantarea citricelor se va face cu atentie , asigurindu-se un foarte bun
drenaj ( pe funul vasului se va pune un strat de 2-3 cm pietris ) si de a
nu fi plantat mai sus sau mai jos decit a fost anterior .
FORMAREA COROANEI
Taierile incep inca decind plantele sint in faza de puiet . Astfel ,
cind lastarul principal atinge 30-35 cm ise inlatura virful .
Vor apare 3-5 ramuri . Cind acestea vor ajunge la 30 cm si s-au lignifiat se
vor scurta la 20 cm . Taierile se vor repeta , pina se va forma coroana .
Dupa formarea coroanei se vor mai face taieri cu scopul de a echilibra partea
aeriana cu sistemul radicular . Se vor inlatura prin taieri ramurile scurte care au rodit , uscaturile ,ramurile inestetic orientate sau cele ce sint de prisos .
In cazul in care planta fructifica abundent , se vor inlatura o parte din
fructe , luindu-se ca reper ideea ca 7-10 frunze hranesc un fruct .
Ca plantele sa se dezvolte normal este nevoie sa existe o corelatie intre
lumina , temperatura si hrana . Cind lumina si caldura sint in cantitate mare ,
mare va fi si nevoia de hrana ; si invers . Vara este deci sezonul cind
nevoia de hrana este foarte mare . De aceea se vor administra ingrasaminte .
BOLI SI DAUNATORI
Deseori in timp ce ierneaza , dar se intimpla si in sezonul cald :
- daca apar frunze mici , galbui de-a lungul nervurilor , este semn ca planta
are carente in azot ; se va remedia prin administrare de azotat de amoniu .
- daca frunzele se brunifica si cad : este lipsa fosforului :
se va administra un fosfat .
- daca apar frunze mari , care incea sa se decoloreze si apoi sa se brunifice
este semn ca lipseste potasiul : se va administra azotat de potasiu .
- daca ramurile se alungesc in mod exagerat si cad fructele , lpseste
cuprul : se va trata cu o solutie de 1% sulfat de cupru , cu care
se va stropi planta pina cind fenomenul nedorit dispare .
- daca frunzele mai batrine de la baza ramurilor incep sa se ingalbeneasca
se brunifica si apoi cad , lipseste magneziul :
se va trata cu sulfat de magneziu.
- citricele sint atacate de daunatori atunci cind nu sint cultivate cum cere
agrotehnica lor .
- cei mai periculosi daunatori sint : paduchii testosi si paianjenul rosu .
Paduchii apar pe frunze , de-a lungul nervurii principale : produc un
lichid viscos , teren propice pentru instalarea unei ciuperci daunatoare
( fumagina ) . Se combat cu insecticide si prin spalarea frunzelor cu un
tampon inmuiat in emulsie de sapun ( 30 g sapun de barbierit la 1 l de apa ) .
- petele brune aparute pe frunze se datoreaza unei bacterii :
se combate cu zeama bordeleza 1% .
- praful este un alt dusman al citricelor : cel putin o data pe saptamina
sa se spele plantele cu apa ce a stat cel putin o noapte in casa .
Cea mai buna apa este apa meteoritica ( de ploaie si cea rezultata
din topirea zapezii ) .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .