cautati aici

Custom Search

1/27/2012

CULTIVAREA LAMAIULUI



            Locul de origine al citricelor este sud-estul Europei si Extremul Orient .
  In locurile lor de origine arata ca niste arbusti sau arbori mici , 
adeseori spinosi . Tulpinile lor sint netede , verzi la plantele tinere si 
brun-cenisiu la cele mature .

          Ramurile poarta simultan si flori si fructe in diverse stari de dezvoltare .

           CUM SE INMULTESC ?  

         Prin seminte , prin butasi si prin altoire .
 Semintele se seamana intr-un pamint usor , punind 1-3 bucati in fiecare ghiveci .
 Rasar dupa 20-35 de zile ( semintele tratate la cald incoltesc mai repede ) .
 In 2-3 ani puietul devine bun de altoit ; fructifica si lamaii nealtoiti , dar
 dupa mult mai multi ani ...


                           

                                      ALTOIREA LAMAIULUI         


     Altoirea se face in ochi ; uneori si cu ramura detasata . Altoirea in ochi
 se aplica atunci cind puietul are 8-10 cm in diametru , cca 40 cm inaltime 
 si in perioada cind scoarta se desprinde usor de pe lemn .
 Puietii care provin din semintele semanate 
 se reteaza cu foarfecele la o inaltime de 15-20 cm , tinindu-se seama de faptul ca arbustul bine format trebuie sa aiba un trunchi mic de 3-4 ramuri bine repartizate in jurul virfului de crestere . Dupa aceea taietura se netezeste 
 perfect cu briceagul si , in functie de grosimea altoiului , se detaseaza din port
 altoi o pana ascutita , cu trei muchii , incit sa rezulte o adincitura 
 corespunzatoare cu pana detasata din el .

 

    Altoiul este o portiune din ramura altoi , care provine din coroana unui 
 lamai in plina rodire si trebuie sa prezinte neaparat 3-4 muguri 
 bine conturati . La baza altoiului , opus unui mugure , se efectueaza doua 
 taieturi , in asa fel sa rezulte o pana identica cu cea detasata din portaltoi .
Dupa aceea se va introduce in adincitura de aceeasi forma executata in 
portaltoi . Daca pana altoiului este mai mare decit adincitura portaltoiului
 se ajusteaza cu briceagul de altoit pina cind intra perfect si putin fortat 
in aceasta adincitura . Trebuie avut grija ca scoarta altoiului sa 
 corespunda cu cea a portaltoiului pe toata lungimea taieturilor ,
 dar mai ales in portiunea de virf a penei altoi , de unde va incepe procesul 
 de sudare a celor doi componenti .
 Dupa imbinarea altoiului cu portaltoiul  , se  leaga foarte strins cu rafie ,
 incepind de sus in jos si de asa natura incit inelele de rafie
 sa se suprapuna intre ele . 
          Mai departe , taietura din capul portaltoiului si portiunea ranita 
pe care s-a efectuat legatura cu rafie se infasoara cu un strat subtire de vata .
 Apoi se va acoperi portaltoiul cu o eprubeta , sticla , prin rasucire pe capul 
portaltoiului in functie de grosimea stratului de vata , pina ce va acoperi 
 in intregime legatura . in interiorul eprubetei , complet izolat de mediul 
 exterior , se afla ranile produse cu ocazia altoirii si altoiul propiu-zis .
                  Vasele cu plantele altoite se pun int-un loc foarte luminos ,
 asigurindu-le in acelasi timp si conditii umiditate si temperatura .
                 In 3-4 saptamini de la altoire din mugurii altoiului pornesc lastarii .
 Cind acestia ating lungimea de 3-4 mm se indeparteaza eprubeta . Din acest
moment , plantele se vor expune treptat la lumina directa , dar fara a
 indeparta vata si legatura . Peste 1-2 saptamini , cind lastarii ating 4-6 cm
 lungime , sa chiar mai mult , se va indeparta stratul de vata si legatura . 
                 Inmultirea prin butasi se poate produce oricind . 
  Este nevoie de lastari cu 3- 5 cm, semilignificati . Butasul se taie oblic ,
inradacinarea se va produce in nisip . Se va pune nisip curat intr-un ghiveci 
mic , se va infige in el butasul , apoi se acopera cu un borcan sau un pahar 
 de sticla , pentru a se crea un microclimat umed . 
         Tinut la 18-20*C, inradacinarea se va produce in cca 2 luni .
                                                      
  PREGATIREA SI CULTIVAREA CITRICELOR  


 Ghivecele vor fi schimbate anual 
 la inceputul perioadei de viata , transplantindu-i in altele mai mari cu 2-3 cm
 in diametru . Peste virsta de 8 ani , schimbarea ghiveciului se va face o 
 data la 2-5 ani , in functie de starea cresterii .
            Cel mai bun amestec de pamint este format din : 1 parte pamint de telina 
 1 parte pamint de frunze ,2 parti pamint de turba 1 1/2 nisip grosier de riu 
spalat . Rostul amestecului este de a li se furniza un mediu afinat si bogat
 in materii nutritive . In lipsa acestor materiale , se poate face un amestec de 
6 parti pamint de gradina , 1 parte nisip grosier ( spalat ) si 1/2 carbune de lemn pisat . 
             Replantarea citricelor se va face cu atentie , asigurindu-se un foarte bun 
 drenaj ( pe funul vasului se va pune un strat de 2-3 cm pietris ) si de a
 nu fi plantat mai sus sau mai jos decit a fost anterior .


           FORMAREA COROANEI        

  Taierile incep inca decind plantele sint in faza de puiet . Astfel , 
 cind lastarul principal atinge 30-35 cm ise inlatura virful . 
Vor apare 3-5 ramuri . Cind acestea vor ajunge la 30 cm si s-au lignifiat se
 vor scurta la 20 cm . Taierile se vor repeta , pina se va forma coroana .
 Dupa formarea coroanei se vor mai face taieri cu scopul de a echilibra partea
 aeriana cu sistemul radicular . Se vor inlatura prin taieri ramurile scurte care au rodit , uscaturile ,ramurile inestetic orientate sau cele ce sint de prisos .
        In cazul in care planta fructifica abundent , se vor inlatura o parte din 
fructe , luindu-se ca reper ideea ca 7-10 frunze hranesc un fruct .
         Ca plantele sa se dezvolte normal este nevoie sa existe o corelatie intre 
 lumina , temperatura si hrana . Cind lumina si caldura sint in cantitate mare , 
 mare va fi si nevoia de hrana ; si invers . Vara este deci sezonul cind 
 nevoia de hrana este foarte mare . De aceea se vor administra ingrasaminte .
   
     BOLI SI DAUNATORI    

           Deseori in timp ce ierneaza , dar se intimpla si in sezonul cald :
 - daca apar frunze mici , galbui de-a lungul nervurilor , este semn ca planta 
    are carente in azot ; se va remedia prin administrare de azotat de amoniu .
 - daca frunzele se brunifica si cad : este lipsa fosforului : 
    se va administra un fosfat .
 - daca apar frunze mari , care incea sa se decoloreze si apoi sa se brunifice 
   este semn ca lipseste potasiul : se va administra azotat de potasiu .
 - daca ramurile se alungesc in mod exagerat si cad fructele , lpseste
   cuprul : se va trata cu o solutie de 1% sulfat de cupru , cu care
   se va stropi planta pina cind fenomenul nedorit dispare .
 - daca frunzele mai batrine de la baza ramurilor incep sa se ingalbeneasca 
   se brunifica si apoi cad , lipseste magneziul : 
   se va trata cu sulfat de magneziu.
 - citricele sint atacate de daunatori atunci cind nu sint cultivate cum cere
   agrotehnica lor .
 - cei mai periculosi daunatori sint : paduchii testosi si paianjenul rosu .
   Paduchii apar pe frunze , de-a lungul nervurii principale : produc un
  lichid viscos , teren propice pentru instalarea unei ciuperci daunatoare
  ( fumagina ) . Se combat cu insecticide si prin spalarea frunzelor cu un
  tampon inmuiat in emulsie de sapun ( 30 g sapun de barbierit la 1 l de apa ) .
 - petele brune aparute pe frunze se datoreaza unei bacterii :
   se combate cu zeama bordeleza 1% .
- praful este un alt dusman al citricelor : cel putin o data pe saptamina
  sa se spele plantele cu apa ce a stat cel putin o noapte in casa .
Cea mai buna apa este apa meteoritica ( de ploaie si cea rezultata 
       din topirea zapezii ) .
  

               







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .