si de calitate mai buna cind este cultivat in ogor ,
deci , sa primeasca lumina solara direct .
Suporta si semiumbra , fapt ce permite cultivarea lui cu
rezultate bune in plantatiile tinere de pomi sau
de arbusti fructiferi ( coacaz , agris , alun , afin ) .
In conditii de umbrire ( dar nu permanenta ,
pe parcursul intregii zile ) , plantele formeaza frunzis bogat
si emit numerosi stoloni , dar produc fructe putine ,
care se coc mai tirziu si ramin slab colorate .
In conditii de semiumbra capsunul devine sensibil la atacul
unor boli si insecte .
De cita apa are nevoie ?
NECESARUL DE APA LA CAPSUN
Speciile americane de capsuni ( Fragaria Virginiana si Fragaria Chiloensis ) , din care provin soiurile cu fructe mari , sint originare din
zonele montane , cu climat umed si relativ racoros , de pe coasta Pacificului .
De aceea , cerintele capsunului fata de umiditate sint mari pe parcursul intregii perioade de vegetatie .
Radacinile capsunului , fiind dispuse la mica adincime in sol ,
deci in stratul de pamint care pierde repede apa in perioadele secetoase ,
nu pot aproviziona cu apa , in suficienta masura si ritmic , organele
aeriene ale plantei . In plus , aparatul foliar bogat , aflat in continua
reinnoire ( frunze in formare , frunze tinere si mature ) , avind o
transpiratie intensa , necesita o aprovizionare optima cu apa ,
pentru a nu se ofili .
In ciclul anual al capsunului sint doua perioade critice
in aprovizionarea cu apa :
- in timpul infloritului , legarii si cresterii fructelor ,
cu o durata de 50-60 de zile .
- dupa recoltare , cind se formeaza noi frunze ,
se intensifica aparitia si cresterea stolonilor si are loc diferentierea
mugurilor floriferi .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .