cautati aici

Custom Search

CULTIVAREA CAPSUNULUI

 Capsunul da recolte mai mari 
 si de calitate mai buna cind este cultivat in ogor ,
 deci , sa primeasca lumina solara direct . 
         Suporta si semiumbra , fapt ce permite cultivarea lui cu 
 rezultate bune in plantatiile tinere de pomi sau 
 de arbusti fructiferi ( coacaz , agris , alun , afin ) .
          In conditii de umbrire ( dar nu permanenta , 
 pe parcursul intregii zile ) , plantele formeaza frunzis bogat 
si emit numerosi stoloni , dar produc fructe putine , 
care se coc mai tirziu si ramin slab colorate . 
        In conditii de semiumbra capsunul devine sensibil la atacul 
unor boli si insecte .
             De cita apa are nevoie ?

                  NECESARUL DE APA LA CAPSUN


    Speciile americane de capsuni ( Fragaria Virginiana si Fragaria Chiloensis ) , din care provin soiurile cu fructe mari , sint originare din 
zonele montane , cu climat umed si relativ racoros , de pe coasta Pacificului .
 De aceea , cerintele capsunului fata de umiditate sint mari pe parcursul intregii perioade de vegetatie .


   Radacinile capsunului , fiind dispuse la mica adincime in sol , 
deci in stratul de pamint care pierde repede apa in perioadele secetoase , 
nu pot aproviziona cu apa , in suficienta masura si ritmic , organele
aeriene ale plantei . In plus , aparatul foliar bogat , aflat in continua 
reinnoire ( frunze in formare , frunze tinere si mature ) , avind o 
transpiratie intensa , necesita o aprovizionare optima cu apa , 
pentru a nu se ofili .
        In ciclul anual al capsunului sint doua perioade critice 
in aprovizionarea cu apa :
- in timpul infloritului , legarii si cresterii fructelor ,
   cu o durata de 50-60 de zile  .
- dupa recoltare , cind se formeaza noi frunze , 
   se intensifica aparitia si cresterea stolonilor si are loc diferentierea
   mugurilor floriferi . 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Curaj , lasa un comentariu si daca ai vreo nelamurire spune .